NIKOLA TESLA  (1856-1943)

N. TESLABoskovich gibi, yine Osmanlı Yugoslavya’sında doğmuş bir Sırp-Sloven melezi olan “Nikola Tesla” (1856-1943), çağının ötesindeki buluşlara imzasını atmış bir bilim adamıdır (K40, K104, K137, K143, K154, D49, D53, D54, S21, S54, S60, S75, S76, S81). Doğu ve Batı Avrupa dillerinin tümüne  yazılı ve sözlü olarak hakim olan Tesla, muazzam bir kültür birikimine sahipti.

Tesla’nın, ABD’ye göç ettiği sırada (1884), beraberinde çok sayıda KMA mektubu getirdiği bilinmektedir. Aslında, ABD’ye göç edişindeki amaç, o zamanki KMA ile tanışmak ve ABD’nin geniş teknolojik olanaklarından yararlanmaktır. ABD’ye yerleştikten sonra, o güne kadarki buluşlarını ve bu buluşlarla ilgili deneylerini ,bir gün, aynı konularda çalışmakta olan Thomas Edison’a gösterir. Bunların arasında, ampul ve fluoresant ampul da vardır. O sırada Tesla’ya gönderilen KMA mektuplarında, Tesla’nın dikkati, Nur Suresi’nin 35. ayetine çekilmiştir. 

Bu ayetin Hızır Tezkiresi’ndeki yorumu günümüz Türkçesi ile şöyledir:

“Akkor ışık cam bir balon içinde bulunmalıdır. Bu “nar” (ateş) ve “har” (ısı) içerendir. O “zerrin”dir (altın renginde ışık verendir). Nar ve har içermeyen bir de münir (Ay’ın soğuk ışıması) vardır ki, onun da ışığı “sim” (gümüş) rengidir. Onun camının yuvarlak balon olması gerekmez.”

Bu yorumla, “termik ışımalı” klasik ampul ve “soğuk elektron ışımalı” fluoresant tekniği açıklanmıştır. 

Tesla ile Edison bir süre birlikte çalışırlar. Ancak, kafasındaki ileri elektrik ve elektronik planları Edison’a açıklamış olması, Tesla’nın şanssızlığı olur. Gösterdiği teknikler arasında en iyi şekilde basit ampulu anlayan Edison, araya giren sermayedarları da kullanarak Tesla’nın bu buluşunu mahkeme yoluyla gasp eder. Aslında, ondan çok önceleri, Tesla’nın ampulu ve fluoresant ampulu bulduğu bir gerçektir. Ancak, göçmen oluşunun yanısıra, Tesla’nın zaman zaman namaz kılışının da göze çarpmış olması, onun, zenci Amerikalılar’la aynı kefeye konmasına yetmiş; o arada parsayı toplayan Edison olmuştur. 1915 yılında, kendisine fizik dalında önerilen Nobel Ödülü’nü red eden Tesla, çeşitli şirketler ve kuruluşlarca teklif edilen yüksek ücretleri kabul etmemiş ve hiç biri ile ilişkiye girmemiştir.

Tesla tam anlamıyla bir elektronik sihirbazdı. Alternatif akımı bulmuş, AC akımı güç santrallerini, “Tesla Bobini” adı verilen bobinleri, uzaktan kumanda aletlerini icat etmiştir. Bugün kullanılmakta olan elektronik iletişim devrelerinin öncü planlarında, İlk telsiz aygıtları, ilk TV görüntü tüpleri, neonlar, redrasörler, jenaratörler ve buna benzer bilinmedik çeşitli buluşlarda sadece onun imzası vardır (K137, K143). Öyle ki, bir kaç kilometre öteden şimşek çaktırabilmekte; çok uzak hedefleri, yıldırıma benzer, lazer kadar düzgün bir biçimde ve şimdi bile anlayamadığımız bir teknikle vurabilmekteydi. İcatlarını, “My Inventions: The Autobiography of Nikola Tesla” (İcatlarım: Nikola Tesla’nın Otobiyografisi) (K137) adlı kitabında açıklayan Tesla’nın, askeri amaçlı ışın ve ses topları ile toplu gösteriler düzenlemesi de ona ayrı bir ün kazandırmıştı

Tesla’nın, ilerki bölümlerde sözünü edeceğimiz “Philadelphia Deneyi”nin hazırlık aşamasında ve ilk uygulamalarında, 1931-1943 yılları arasında etkin bir şekilde görev aldığı belirtilmiştir (D57). Bu deneyin, gemi personeli üzerinde zararlı sonuçlar doğuracağı kanısına varan Tesla’nın, bu görevden kendi isteği ile ayrılmasından kısa bir süre sonra ölmesi, daha doğrusu öldürülmesi dikkat çekicidir. Bu inanılmaz mucit, “MIB” (Men in Black) (L7, S16, S18) adıyla anılan, siyah takım elbiseli, görgü tanıklarına göre “Musevi cenaze töreni giysili 5 kişilik bir çete” tarafından tuzağa düşürülüp öldürülmüştür (1943). Suikastın, resmi raporlarda “eceliyle ölüm” şeklinde gösterilmeye çalışılması kamuoyundan büyük tepki almış, hatta olaylar çıkmıştır. Buna rağmen, katillerin bulunması konusunda hiç bir ciddi çaba sarfedilmemiştir. Tesla’nın son günleri ve ölümü ile ilgili bilgiler, “Nikola Tesla’s FBI Files” (Nikola Tesla’nın FBI Dosyaları) başlığı altında internet kayıtlarında bulunmaktadır (S91).    

Tesla’nın ölümünden sonra, “KMA” ve Asistan olarak “Adelberg” ikilisinin imzaladığı mektuplar ortaya çıkmıştır. Bu mektuplarda, Tesla’nın tüm deneylerinin çoğunun çizimleri vardır. Bir çok tasarının çizimi de o dönemde anlaşılamamıştır. Bu çizimler, daha sonra, radar ve bilgisayarın mucidi, İsveçli bilim adamı “Norbert Wiener”e incelemesi amacıyla verilmiştir. Aynı zamanda, Zig-Zag Grubu mensubu olan Wiener, radar ve bilgisayar konusundaki çalışmalarına, bu çizimleri aldıktan sonra başladığını, daha sonraları, İsveç’te ölüm döşeğinde iken bizzat itiraf etmiştir.