Yaratılış – Cifir/Kod/Nota – Kuran ve müzik – Vals – Ayetel kürsinin melodisi – Müzik türleri

<> Hocam Elinize Elektro Gitarı ilk kez aldığınızda hiç bilmeden ondan düzenli bir ses çıkardığınız doğru mu? (Sizi tanıdığını söyleyen eski bir kitap satıcısından…)

Evet ben Kur’an’ın tüm vurgularını çıkartabilirim. Yeter ki Kur’andan olsun. Rodrigo neden bu kadar etkileyici (Gitar Konçertosu)

<> hocam 10hz’lik bir ses insanı uyutuyormuş ve bir arkadaşım bunu denedi. 10hz’le arkadaşımın çalıştığı şirkette duyan herkes uyumuş.

<> 12hz sleep induction demişler brain wave generator diye bir program var

<> 10hz mi 10khz mi?

<> 10hz, 10khz yüksek gelir ve tiz bir sestir, uyandırır

Bu frekanslarda barsaklar bile titriyor.

<> concierto de aranjuez

Evet o.

Bu konçerto’nun etkinliğinin ve hüzünle dinlenilmesinin nedeni şu:

(Ayetleri yazacaktım ama çok uzun sıkılmayasınız diye onu erteliyorum)

Bu ayetlerdeki vurguların 1 ve 0’ların bir dizgesi. 7 notadan sonsuz beste yapılmış ama o BAZILARI neden farklı.

Barış bile yakaladı Kur’an’ı bilerek ya da bilmeyerek. Dağlar Dağlar! Allah rahmet eylesin. Bach da Çello parçalarında yakaladı. Kur’an’ın GİZLİ MÜZİĞİNİ YAKALADILAR.

Kalem ve kelam dediğimde aynı şeyler var. Şaşılacak olan şu: Arapça 3 Harf olduğundan Kur’an en sade VALS’e yönelik duruyor. 3/4’ü izleyerek, 5/8’lik bir aksağı, 7/8’liği 9/8’liği ve 11/8’liği yani biraz oryantal olan aksak ve tek ritimleri.

Öyle ayetler var ki, 5/8’lik olduğundan Bayon ve bigin ritmine uyuyor. Şaşırıyorsunuz, yahu bu Batı müziği diyorsunuz kendinize Ama buram buram Kur’an koktuğu için “Hayır bu bizimki” diyorsunuz. Biguin ve Bayon’u biliyorsun değil mi?

<> Bir düşünüyüm

bir-iki/ bir-iki-üç biçiminde (Son üçlü vals gibi)

Bir ki-bir ki üç, hatırladın mı?

<> Üzgünüm

Bu ayetel kürsinin temposu. Bayon ve Biguin diye sonra araştırırsın.

<> Marie-Blanche Bayon

O isim. Benimki tempo.

(Tango, mambo, çaça, samba, bayon, foxtrot, biguin gibi Jazz, Reggea Bolero, rumba vb.)

Ve beni ve beyinleri dinlendiren Blues. İşte blues içinde aşırı derecede Kur’an var. Kur’an bir tür Oriental Blues. Ve keşke görsel olarak, bunları burada size çalabilseydim.

-devam edecek-

Hans von Aiberg, 18/01/2002 (047/11)

Not-1: <> ile başlayan satırlar sayın Aiberge ait değildir, sohbet/chat esnasında onunla konuşan diğer kişilere aittir. [] ile başlayan satırlar ve [  ] arasındaki kesimler yine sayın Aiberg’e ait değildir, sohbete sonradan eklenmiştir.

Not-2: Eski sohbetlerde işlenen bazı gündem konularının yıllar sonra değişmiş olabileceği ihtimalini gözönünde bulundurmak gerekebilir. Sohbeti okurken karşılaşacağınız her türlü sorunu/hatayı vb. info@aiberg.com adresine bildirebilirsiniz.


önceki bölümü oku | 047 anasayfasına dön | sonraki bölümü oku

047-11-kuran-muzik-vals-daglar-daglar

Yorumlar