Dosdoğru namaz – Yaşar Nurinin namaz çıkmazı – 3 vakit namaz – İsteğe bağlı gece namazı

<> Miracımız çok azaldı, zaman genişlemesine mi ihtiyacımız var namazda?

Miracımız “AZ ve ÖZ” oldu. Günde 40 rekat ve 5 vakit angaryasıyla ne dosdoğru namaz kılar ne de  H U Ş U  alırsın. Artık o işkencedir.

Ve hiç bir genç de bu yüzden 5 vakit 40 rekat namaza başlamak istemiyor. Onlara bir Allah’ın kulu dese ki 3 vakit x 2şer rekat, zerrece imanı olan bir milyar insan NAMAZA BAŞLAR.

Bunu söyleyen ve yazan ben değilim, ALLAH ve ayetleri… Ayetler “Günün iki yanında = Tarafeyn en Nehar” iki vakit namaz olduğunu yazıyor; bu iki vakti de “Salatı Vusta = Gölgenin direğin dibine en kısa düştüğü öğlen dikmesi”nin belirlediğini…

<> Y.nuri dedi ya

<> Hocam yaşar nuri lafı kıvırdı ama. Tepki alınca yoğunlaştırılmış sünnet gibi birşeyler saçmaladı. Basında çıktı hep. Açık açık namazın 3 vakit olduğunu söylemeye cesaret edemedi.

[] Yaşar Nuri Öztürk: “Kur’an’da kılmakla yükümlü tutulduğumuz namaz üç vakit olarak gösterilmiş ve adları verilmiştir: 1- Fecir namazı (sabah namazı) (şafak sökmesinden güneşin doğuşuna kadar), 2- Vüsta (orta namaz) (günün ortasında öğle yada ikindi adıyla kılınan namaz), 3- İşa (günün batışından sonra akşam yada yatsı adıyla kılınan namaz) (Güneşin batışından şafağın söküşüne kadar) Ancak Peygamberimiz, bu üç vakte müekked (pekiştirilmiş) sünnet olarak iki namaz daha ekleyerek kılmıştır. Yani bir miktar sevap namaz eklemiştir. Ama çoğunlukla namazlarını üç vakitte toplamıştır.”

Hoca arkadaşımdır ve ilmi yoktur. Hadisler’e ve geleneksel islama bakış açısını tasvib ediyorum ama ilmi yok. Buna rağmen Edip Yüksel’den kesinlikle on kat ilim sahibi. Edip Yüksel ise başka bir dinin başka konuşan çok tehlikeli bir Mürtedi.

<> Hocam, mezhepçiler namazı angarya haline koymuşlar. Terkedenler bir daha başlamıyor. Başlayacak olan da hiç başlamıyor

Namaz şu:

Günün iki yanında;

a) öğlene kadar iki rekat,

b) öğleden sonra iki rekat.

c) Bütün gece iki rekat.

Bunların adı FARZ vakitli ve emirdir. Asla ve asla kaçırılmaz, kazası olmaz, hiçbir şekilde yerine konmaz.

<> Sabah namazı vakti?

Sabah namazı vakti şu:

“İki ezan arası BİR VAKİTTİR

Bu durumda sabah namazının vakti öğlene kadardır.

(Sabah gün doğarken çok makbuldür, çünkü şahitli namazdır, gece-gündüz melekleri devri teslim etmektedirler.)

Yani sabah GÖLGE en uzundur. En kısa olan ÖĞLEN‘e kadar bir vakit.

Sonra yeniden gölge öteki yönde uzar ve gün batana kadar İKİNCİ vakit.

Bu iki namaza TARAFEYN denir. (İki taraf) İlkine Subh (Sabah), ikincisine Nehar da deniyor.

İkindi ve Yatsı Kur’an’ın hiçbir yerinde geçmez. Sadece ZORAKİ meallere sıkıştırmaya çalışırlar. Bütün gece (Akşam ile Yatsı tek namazdır ve TÜM GECEDİR) ak iplik-kara iplikten yine ak iplik-kara iplik seçilene kadar tüm gece bir tek vakit ve İKİ rekattır.

Ammmmmmaaaaaa, Bu farz dışında Allah şöyle buyuruyor: “Allah sizlerin gündüz işleriyle meşgul olduğunuzu bilmektedir. Siz Kur’an’dan kolayınıza geleni okuyunuz.”

Ammmmmmmmaaaaa, “Bir de keşke gecenin bir yerinde kalkıp salata dursalardı ne iyi olurdu” diye bir ayet var.

Bu, “KALK ve NAMAZ KIL” diye emreden bir ayet değil.

O “Rica eden, fazla bir mesai teklif eden ve DİLEK KİPİ (Bunun tersi farzlar EMİR KİPİDİR.) senin dileğine bırakmış. Canın istersen kılıyorsun ve istediğin kadar kılıyorsun.

Farzlar 6 rekattan ibaret.

Ama benim canım geceleyin (Hele ki kış geceleri bir uzun ki uzun) kalkıp, her biri İKİŞER rekatta bir selam vermek üzere, 2-22-222 rekat daha kılabilirim.

Buna vitir deniyor.

Vitir mutlaka, “Gecenin bir yerinde kalkıp, uykudan ya da istirahatten kalkıp, geceyarısından sonra kalkıp” kılınması DİLEĞE bırakılmış bir DÖRDÜNCÜ NAMAZ gibidir.

Oysa Sünnetler sizi gündüz oyalıyor. Evvel sünnet, son sünnet, bu müekkede bu gayrı müekkede. (Bunları Muaviye ve Yezid ikilisi uydurmuştur.)

Neden ben kısıtlı sayıda nafile namaz kılayım? Allah demiyor mu “Gecenin geç bir saatinde kalk ve dilediğin kadar namaz kıl”?

-devam edecek-

Hans von Aiberg, 02/11/2001 (015/10)

Not-1: <> ile başlayan satırlar sayın Aiberge ait değildir, sohbet/chat esnasında onunla konuşan diğer kişilere aittir. [] ile başlayan satırlar ve [  ] arasındaki kesimler yine sayın Aiberg’e ait değildir, sohbete sonradan eklenmiştir.

Not-2: Eski sohbetlerde işlenen bazı gündem konularının yıllar sonra değişmiş olabileceği ihtimalini gözönünde bulundurmak gerekebilir. Sohbeti okurken karşılaşacağınız her türlü sorunu/hatayı vb. info@aiberg.com adresine bildirebilirsiniz.


önceki bölümü oku | 015 anasayfasına dön | sonraki bölümü oku

015-10-namaz-3-vakit

Bunları da sevebilirsiniz

Yorumlar