Etimoloji – Arapça – Ceviz – Koza – Örtü

<> ceviz kelimesi Kuranda nerde geçiyor, bilen var mı? Taradık fakat bulamadık…

Kur’an’da her şey var: Siz KELİME/sözlük olarak taramışsınız.

Etimolojisi:

1. Arapça (en eski Samice) İKİZ kelimesidir.

2. Lut döneminde “İzin” kelimesidir.

3. Sanskritçe Gaus, yani beyin. O halde böyle aramak gerekir.

<> “ulü el elbab” ile ya da “lub” ile ilgisi var mı?

 

Cevza ile ilgisi var. Arapça burçlara bakınız, üçüncü burcun adıdır. Bunun da Sanskritçesi var: Cemin (Gemini=Cewza).

<> Elif+Peltek Z + Nun

Peltek z (zel) değil. Lut döneminde İCZ (icazet, caizlik, cevaz vermek vb.) Gaus’tur. Türkçe’de de biz KOZ diyoruz. Gaus >>>> KOZ; koz Turancadır. Cewz de Aria dilindendir yine ve Gemini >>> Cevza, ikiz koz demek. Arapça üçüncü burcun adıdır.

<> Gaos/Koz/Coz>> Cuz..mu?

Belki. Emin değilim ama Cevza kelimesini tararsanız link bulursunuz. (Hamel, Sevr, Cevza vb.) İkizler demek, ayrıca iki beyinli demek. (Zaten cevizin içi de beyine benziyor.) Cevza’yı buldunuz mu?

<> Tew’em… Ezwac

Değil. ZWC‘den zevc, zevce izdivaç vb türer. C başta olursa anlamı çift=Partner, çiftleşmek vb demek. Ayrıca çift çift demek. Eş ve nikah da demek, bir oyunda eşleşmek demek vb. Ama bu ZEVC için geçerli. Bizimki CEVZ (Cewza).

<> 18/62. Felemma caveza kaleli fetahü atina ğadaena le kad lekyyna min seferina haza nesaba

Caveza >>>> Caizlik, icazet=İzin vermek, onu daha önce yazdım. Gaus-Cevza-Koz, bunlar aynı KÖKTEN gelme (Biri Sanskrit, öteki Ari, diğeri Turani.)

Belki cevize “koz” denildiğini duymuşsunuzdur. Kozalak kelimesi de buradan geliyor. (İpucunu verdim bile) Ortaasya’da misket yerine Cevizlerle oynarlar, iri cevize KOZ denir. (İskambilde bile aynı kelime var.)

Gelelim sorunun yanıtına: Kur’an’da Ceviz KEHF olarak var. Kehf hem Cave=Mağara, ama hem de en önemli anlam olarak KOZA, yani koza örme işlemi. O halde nasıl ki KALEM suresinde kalem kelimesi KAĞIDI da çağrıştırıyorsa, Koza da ipekböceğini çağrıştırır. (İşlevsel ikizi)

<> 74/1: Ey örtüsüne bürünen = Ya eyyuhel muddessiru.

Evet Mesturdan gelmiyor. Yani teSeTtüR değil, müdDeSiR, farklı burada. Madde+SIR gibi. (Sad ile yazılmıyor)

<> 45: Ve iza kara’tel kur’ane cealna beyneke ve beynellezyne la yü’minune bil ahyrati hycabem mestura

<> 2: Ve kitabim mestur

İşte Ceviz’i böyle aramak gerekiyor. Yani birebir bulmanız sözlük işidir. Ama TEFSİR işi değildir.

<> 17/58: Ve im min karyetin illa nahnü mühlikuha kable yevmil kiyameti ev müazzibuha azaben sedida kane zalike fil kitabi mestura

<> 33/6: Ennebiyyü evla bil mü’minine min enfüsihim ve ezvacühu ümmehatühüm ve ülül erhami ba’duhüm evla bi ba’din fi kitabillahi minel mü’minine vel mühacirine illa en tefalu ila evliyaiküm ma’rufa kane zalike fil kitabi mestura

Tüm Koz+a+lak+lılar Kur’an’da geçen >>>> ailenin içinde ceviz de vardır. Nasıl ki Aslan ve kaplan aykırı bir biçimde “KEDİgiller sınıfından” diyorsak (Koca aslanı Kedicik yapıyoruz >>> Felix), Kaplana da Tekir kedi (Tiger cat) diyoruz…

Hans von Aiberg, 05/05/2004 (224/04)

Not-1: <> ile başlayan satırlar sayın Aiberge ait değildir, sohbet/chat esnasında onunla konuşan diğer kişilere aittir. [] ile başlayan satırlar ve [  ] arasındaki kesimler yine sayın Aiberg’e ait değildir, sohbete sonradan eklenmiştir.

Not-2: Eski sohbetlerde işlenen bazı gündem konularının yıllar sonra değişmiş olabileceği ihtimalini gözönünde bulundurmak gerekebilir. Sohbeti okurken karşılaşacağınız her türlü sorunu/hatayı vb. info@aiberg.com adresine bildirebilirsiniz.


önceki bölümü oku | 224 anasayfasına dön | sonraki bölümü oku

224-04-etimoloji-ceviz

Bunları da sevebilirsiniz

Yorumlar