Allah’tan başka veliler (evliya) olabilir mi – Veli – Halil/Dost

Evliya kelimesini de evliyalar VAR sanarak kullanıyoruz. Oysa Ankebut suresinde “Allah’tan başkasını VELİ (El Veli) edinenler”.

 

<> 29-Ankebut/41: Allah’tan başkalarını veli edinenlerin durumu, bir yuva edinen dişi örümceğin durumuna benzer. Ve yuvaların en zayıfı elbette ki dişi örümceğin yuvasıdır. Keşke bilselerdi!

(Çoğulu Evliya*e) diyenler, yani veli edinenlerin durumu yukarıdaki ayette olduğu gibi ÇÜRÜKÇARIK ve cahil işi (Keşke bilselerdi denmesinin nedeni, sadece cahillerin yani bilmeyenlerin böyle VELİ yakıştırmasında bulunacağını vurgulamak için)

Allah dostlarına  H A L İ L  demektedir.

Allah El Veli, El Vali ve de El Evveli’dir. Bu isimlerden hiçbirini kendimize kullanmamalıyız.

Sıfat olarak el evveli ismi İbtida=İlk yerine geçmektedir.

Veli ve Vali’nin çoğulu ikisi birden EVLİYA’dır. (Eyalet ismi de buradan geliyor) Vilayetin çoğulu olan Eyalet de hep El Veli ve El Vali isimlerinden çıkmadır. Ama Vali olmakla ya da bir öğrenciye Veli olmakla biz Allah’n ADAŞI olmuyoruz.

Allah dostlarının adı HALİL’dir. Allah bizim Velimizdir. Veli olan BİZ değiliz İbrahim Halilurrahman ve Halilullah’dır. Allah ve Rahman’ın dostudur.

Allah nötr, Rahman=Baba, Rahim=Anne demektir.

<z> 39-Zümer/3: Gözünüzü açıp kendinize gelin! Arı-duru din yalnız ve yalnız Allah’ındır. O’ndan başkalarını veliler edinerek, “Biz onlara, yalnız bizi Allah’a yaklaştırmaları için kulluk ediyoruz” diyenlere gelince, hiç kuşkusuz Allah onlar arasında, tartışıp durdukları konuyla ilgili hükmü vercektir. Şu bir gerçek ki, Allah yalancı ve nankör kişiyi iyiye ve güzele kılavuzlamaz.

Ve [Z] taşı gediğine koydu: Hanif müslümanlıkta “VELİ” yoktur. Sadece eski dininizde vardır. Evliya masalları ve menkıbeleriyle dolu eski dininizde…

Elhamdülillah ARTIK din değiştirdik. Hanif Müslümanlar olarak can vereceğiz.

<> inşallah

-devam edecek-

Hans von Aiberg, 01/03/2002 (063/04)

Not-1: <> ile başlayan satırlar sayın Aiberge ait değildir, sohbet/chat esnasında onunla konuşan diğer kişilere aittir. [] ile başlayan satırlar ve [  ] arasındaki kesimler yine sayın Aiberg’e ait değildir, sohbete sonradan eklenmiştir.

Not-2: Eski sohbetlerde işlenen bazı gündem konularının yıllar sonra değişmiş olabileceği ihtimalini gözönünde bulundurmak gerekebilir. Sohbeti okurken karşılaşacağınız her türlü sorunu/hatayı vb. info@aiberg.com adresine bildirebilirsiniz.


önceki bölümü oku | 063 anasayfasına dön | sonraki bölümü oku

063-04-veli-evliya

Yorumlar