Fizik – Güneşteki çekim etkisi

<> dünyada yaşayan 70kg bir insan güneşte yaşasaydı ağırlığında ve kütlesinde nasıl bir değişiklik olurdu

Güneş hacmi dünyaninkinin tam 105 bin misli! Güneşte değil insan; en yüksek dağ sadece dört santim olurdu. Yani Himalayaları oraya götürüp monte ederseniz, 3,7 cm yüksekliğinde olurdu. Oraya tırmanacak insanlar ise bir tabaka pulun (Stamp) üçte-biri kalınlığında olacaklardı.

Ayda: Altıda-bir. (Çünkü Ay ve dünya oranlaması bu.) Güneşte ise 105.bin kat.

<> ağırlığı?

(Hacim üç boyutu anlatır. Çap olarak hesaplanması gerekir.)

Şöyle diyelim: Himalayaların (9 km) 4 cm’e oranı ve 70 kg insanın aynı formül ile ağırlığı yaklaşık ve karmaşık hesaplardan sonra 105 ile çarpımına eşit oluyor.

<> tşk. ederim

Ama bunlar relatif rakamlar. Çünkü Güneş GAZSI’dır. Güneşe ayak basılamaz.

Eğer yanmayan ve ölmeyen biri olsaydık. (Bir melek mesela) Güneşin çekimi bizi merkezine çekecekti. Merkeze doğru gidince de BÜYÜK kütle dışarıda; Küçük kütle ise içeride kalacağından, Merkeze varınca bu kez Büyük kütle bizi dışarı çekecektir.

-devam edecek-

Hans von Aiberg, 20/03/2002 (071/25)

Not-1: <> ile başlayan satırlar sayın Aiberge ait değildir, sohbet/chat esnasında onunla konuşan diğer kişilere aittir. [] ile başlayan satırlar ve [  ] arasındaki kesimler yine sayın Aiberg’e ait değildir, sohbete sonradan eklenmiştir.

Not-2: Eski sohbetlerde işlenen bazı gündem konularının yıllar sonra değişmiş olabileceği ihtimalini gözönünde bulundurmak gerekebilir. Sohbeti okurken karşılaşacağınız her türlü sorunu/hatayı vb. info@aiberg.com adresine bildirebilirsiniz.


önceki bölümü oku | 071 anasayfasına dön | sonraki bölümü oku

071-25-gunes-kutle-fizik

Yorumlar