Etimoloji – Sanskritçe – BL-BR kökleri

Sanskritçe bilmeyen arapçayı ZERRECE bilemez. Sözlükten başka şansı yoktur. Ama sözlük kelimeleri tıpkı renk körlüğü gibidir.

Hani anımsayınız: Kelime KAR (bembeyaz) türevleri kır düşmek, kırağı yağmak. Ama aynı kelime KARA oluyor. (siyah???? neden???) Ve turanca bir kelime daha var KAN, yine beyazdan geliyor ama kırmızı (arapça dem).

Sanskritçe nedeniyle bu böyle.

Mesela size sanskritçe B-L ve B-R terkiplerinden en az birbiriyle alakasız on renk yazabilirim. Deneyelim mi? Sıkılır mısınız?

<> hayır, asla

BLO >>> Mavi

BLOD >>>> Kırmızı (kan)

BLOND (sarı, sarışın)

BLİND (kara ve kör).

Mavi, kırmızı, kara ve sarı. Birbirine ne kadar benziyor????? Üstelik bunlar inglizceye de girmiş. Yani ingilizce (germen dilleri) bundan daha çok miras almışlar -renk cebiri açısından-.

Bunlar BL terkibi. Bir de BR (brun, brunet, brown, braun gibi) var, onları da yazmayayım artık.

Yani bunları bilirsek (Sanskritçe’yi bilirsek), Arapçayı anlarız. Çünkü arapçada bunlar yok, ama KUR’AN’DA var oğlu var… Beni hissettiniz mi? Bildiğiniz şey belki, ama yine de şaşırtıcıdır.

<> Norveç ve İsveç dilinde Blue >>> BLA, A’nın üstü noktalı, sanki O gibi. Ve sanki Norveç dili Sanskiritçeye yakın gibi gibi??

Sanskritçe de ona aynen benzer biçimde BLO (Blue, Blau vb.)

<> Bunu crow için de kontrol etmiştim, Sanskritçe karata, Norveççe krake

Evet karga. Almanca Krahe (die Krahe). Türkçe de aynı >>> KARGA (karka).

<> Garip bir kelime yakınlığı var aralarında? Garip (garib/garabe/karga)

Evet Babil kulesinden sonra ayrıştı. Ama ayrışmadığı o dönemi Allah Kur’an içine saklamış. İbrahim demiş, Avram ve Abraham değil. Babil öncesi adının İbrahim, bu olaydan sonra da Abraham ve Avram olduğunu görüyoruz. Çünkü sanskritçe yerini bunlara bıraktı, “Komşu komşuyu anlamaz oldu”. (Babil kulesi olayı)

Hans von Aiberg, 26/05/2004 (232/03)

Not-1: <> ile başlayan satırlar sayın Aiberge ait değildir, sohbet/chat esnasında onunla konuşan diğer kişilere aittir. [] ile başlayan satırlar ve [  ] arasındaki kesimler yine sayın Aiberg’e ait değildir, sohbete sonradan eklenmiştir.

Not-2: Eski sohbetlerde işlenen bazı gündem konularının yıllar sonra değişmiş olabileceği ihtimalini gözönünde bulundurmak gerekebilir. Sohbeti okurken karşılaşacağınız her türlü sorunu/hatayı vb. info@aiberg.com adresine bildirebilirsiniz.


önceki bölümü oku | 232 anasayfasına dön | sonraki bölümü oku

232-03-bl-br-renk-etimolojisi

Bunları da sevebilirsiniz

Yorumlar