Ramazan ayı – Haniflik – İbrahim peygamber – Bayramda oruç tutulur mu – Bayram/Cenaze namazları namaz mıdır – Şükran günü

slm & slm Hanifcanlar.

<> slm

Bayram öncesi garda otobüs trafiği bir rezalet. 21.30’da gidecek konuğumu binbir zorlukla ve hatır gönülle gönderebildim. Beklettiğim için özür dilerim. Bu arada çok hoş bir kar yağıyor.

<> selam selam selam

slm Hanifcanlar.

Hemen konuya girer ve hızla yitirdiğimiz zamanı telafi ederiz.

<Z> Diyanet’in verdiği takvime göre oruç tutanlar için uyarı; Hanif İslam’ı yaşayanların “mutmain” olmaları için bilgi: Bu gece TSİ 22:49’da yeni ay görünecek. Yani Ramazan ayını bu gece tamamlamış oluyoruz. Herkese iyi bayramlar dilerim.

Evet [Z] “Gerçeği yazdı”. Bilimden ötesi yalandır. Çünkü “BİLİM” Allah kanunları=Sünnetullah’tır ve hiç şaşmaz. Yani son söz ALLAH yasaları olan fizik kurallarıdır.

<> İyi bayramlar bende dilerim herkese ama el öpmek için 1 gün ekstra bekleyeceğiz. 🙂 maalesef

Tüm Hanifçiler böyle “Cezalı”dır. Maaş alan imamın arkasında namaz kılamaz, 5 vakit kılamaz, el öpmek için bekler.

<> O zaman bayram günü borç bile olsa oruç tutmamalıyız

Evet Hz. İbrahim “İki yeni ay arasında” oruç tutmuştur. Bu süre içine ister 28 ister 29 isterse 30 gün girsin. O ayın adı RamaDhana-sudra’dır. (Arap takvimi denen şey aslında bir Hindiyye takvimidir.)

<> bayramımız mübarek olsun

Gelelim Ramazana…

Tam 23’de İstanbul’u terk ediyor ve “Bayram” ayı giriyor. Hz. İbrahim babamız Bayramı çok önemsedi ve kendisi “Dikte” ettirdi Rabbine… Ramazanı “Dünya hayatı” çilesine ve “Bayram”ı da Ahırete benzetti. 70 gün sonra da “Kabe’yi” inşa edip, İLK tavafını yaptı. O inşaat DÖRT gün sürdü. Onu da Bayram yaptı…

Biz en eski dinin tüm kurallarını uyguluyoruz.

<> Yarın oruç tutabilir miyiz peki, borçlu isek meselâ?

 

İbrahim’in “Yasakladığı” günlerde oruç tutmanın bir alemi yok.. Adı üzerinde Bayram=Cennet günleri anlamında ve Cennet’te Oruç tutmak HARAM’dır. O halde Bayramda (Cennet’te) oruç tutulmaz.

Bayram namazı da farz ve VACİB DEĞİLDİR… Sünnettir. Resulullah bunu Cenaze namazı gibi “Yarı secde=Rükunla kılmıştır”.

Cenaze namazı gibi bayram namazı da aslında namaz değil Resulullah işlerindendir. (Affair anlamında, Danca Aeffaren, Almancası Affaeren=Affairs, Türkçesi amel, hasenat vb.) “Allah’ın İŞİNE bak” der gibi.. Bu da Resulullah işlerinden ve uygulamalarındandır.

Sabah namazının FARZI yanında bayram “İşi” eline su dökemez elbette…

Bayram namazının amacı (Cenaze namazının amacı toplanıp defnetmek) BAYRAMLAŞMAK, küskünlerin barış=Selam’laşması. Büyüklerin hatırlanması, mezardaki büyüklerin de bunun yanında hatırlanmasıdır.

En önemlisi de “KÜÇÜKLER“dir. Ramazan bayramı aslında ALLAH tarafından konmuş bir “23 NİSAN BAYRAMI“dır. Sevinç ve coşku çocuklaradır… Yetimlere…

Kurban bayramı da öyle… Et yüzü görmeyen fakirlerin neredeyse bir aylık protein nevaleleri çıkıyor…

Bayram namazı “Vacib” diye yutturulmuştur. Ancak NAMAZ değildir, Rükun yeterlidir. Yani Cenaze namazında Rükun ve secde yoktur. Bayram namazında da Secde yoktur yerine rüku vardır. Hatta önünüzdekinin sırtında kılabilirsiniz. Önemli olan “Rüku edenlerle rüku etmek”ten ibarettir.

Bunu biliyor muydunuz? Sizi bilmem ama MEHDİ Rasul bunu bileCEK/biliyor.

<> Hayır

Süfyani bayram namazına da el attı VACİB dedi. Sadece “Gecenin bir yerinde kalkılıp kılınan ve DİLEK kipi ile farz edilmemiş olan Vitir Vacib’dir. Bayram namazı Vacib değildir. (Aslında namaz da değildir, bir tür cenaze namazı gibidir.) Namaz değildir bir “Şükrangünü”nden ibarettir. Bu şükrangününü Tüm İbrahim çocukları (İsmail ve İsrail soyu) uyguluyorlar. Onlar hindi yiyorlar biz de Bayram yemeği ve İkinci bayramda da bol bol et yemeği…

Kurban da VACİB değildir. (Adarsanız Vacib=Vecibeli olur)

Yahudiler tavuk ve Hristiyanlar Hindi “Kurban” ederlerdi. Şükran günü o günlerin anısıdır.

“Thanksgiving”i bilen ya da iştirak eden var mı?

<> Ben iştirak ettim. Şükran günü.

İşte o 7 bin yıllık Hz. İbrahim geleneğidir… Yani ehli kitab ile bir çok şeyimiz temelde ap-aynı… Bayram ziyafetinizin, sahurunuzun, iftarınızın bir “Thanksgiving=Şükranyemeği olduğunu bilerek hareket edersek daha evrensel oluruz.

-devam edecek-

Hans von Aiberg, 14/12/2001 (033/01)

Not-1: <> ile başlayan satırlar sayın Aiberge ait değildir, sohbet/chat esnasında onunla konuşan diğer kişilere aittir. [] ile başlayan satırlar ve [  ] arasındaki kesimler yine sayın Aiberg’e ait değildir, sohbete sonradan eklenmiştir.

Not-2: Eski sohbetlerde işlenen bazı gündem konularının yıllar sonra değişmiş olabileceği ihtimalini gözönünde bulundurmak gerekebilir. Sohbeti okurken karşılaşacağınız her türlü sorunu/hatayı vb. info@aiberg.com adresine bildirebilirsiniz.


önceki CHAT’i (032) oku | 033 anasayfasına dön | sonraki bölümü oku

033-01-ay-ramazan

Yorumlar