Gece namazı – Ayetler tartışılır mı – İtikaf – On gece

Şimdi, yukarıdaki yazılara bir göz attım, soru soran var mı diye. Ama bir şeye çok üzüldüm. Yalnız, bir şeye çok üzüldüm: Bana GECELEYİN  V İ T İ R  namazı olup-olmadığını 6 aydır SORAN varmış! (Yoksa yanlış mı anladım.)

<> bana soruyordu kaptanım sana değil

Neyse, BUNUN YANITINI BUGÜN şimdi ben “Arayın ltf.” dediğim için ARADINIZ! 6 aydır bu soruyu soranlara NİÇİN yanıt bulunmadı. :(((

 

<> Ben aradım arama motorunda ama hep vitir diye aramışım, bulamadım

 

Resulullah dışında -BİZLER İÇİN/FAZLA MESAİ OLARAK SADECE GECELEYİN-ve dilediğimiz kadar iki ve katları namaz vardır!

İtikâf ile ilgili ayet yazar mısınız? VİTİR doğru kelimeydi!

<> 2/187

Yılda bir AY’ın son haftası bir VİTİR(itikâf)dır. Ve yılda değil -gündüz de değil– HER GECE dileyen bu itikâf’a (VİTİR BUDUR) girebilir. Yani gecelik itikâf 2-4-6-8-….88 gibi VİTİR kılmaktır.

Tekrarlıyorum: ŞART değildir, işgüzarlık yapmayınız! HİSSEDERSENİZ kılarsınız, öyle “Yorgun, argın, isteksiz” SAKIN denemeyin!

Bunları DABBET söylüyor, gözü kapalı KUR’AN’dır bu! Hadis değil ki tartışalım! AYET BU AYET! Tartışmayacağız! Yoksa SAHİH ayetler ve SAHİH OLMAYAN MESNEDİ ÇÜRÜK ayetler mi var? -haşa-sümme-tevbe-

Neyi tartışacağız? Allah’ı beğenmiyor musunuz? Beğenmeyen buyursun, önümüzdeki seçimlerde Allah olmak için aday olsun!…

<> haşa

<> Bakara/187: Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılındı. Onlar sizin için birer elbise, siz de onlar için birer elbisesiniz. Allah sizin kendinize kötülük ettiğinizi bildi ve tövbenizi kabul edip sizi bağışladı. Artık (ramazan gecelerinde) onlara yaklaşın ve Allah’ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Sabahın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın. Mescitlerde itikâfta bulunduğunuz sırada zevcelerinizle cinsel temas kurmayın. İşte bunlar Allah’ın yasaklarıdır, bunlara yaklaşmayın. Allah, ayetlerini insanlara işte böyle açıklar ki korunabilsinler.

İtikâf (Ramazanda bir ayın son bir haftası) dışında yapılan GECE’lik itikâflara VİTİR denir.

<> Nahl 48’i açabilir misiniz?

<> Nahl/48: Bakıp görmediler mi, Allah’ın yarattığı şeylerin gölgeleri bile, sağ ve sollarından boyunları bükük bir halde, Allah için secdelere kapanarak dönüyor.

Müthiş bir MİSAL yumağı, İKİ BOYUTLU ALEME TEK ÖRNEK  G Ö L G E M İ Z D İ R  !

Biz üç boyut ekseninde (HEYKEL) gibiyiz. İki boyutlu eksende (mesela kare alanda) bu heykelin gölgesi “İKİ BOYUTLU” olarak yere düşmektedir.

İki boyutlu yaratıklar (mesela öteki gölgeler) buna alışkındırlar. Fakat; ÜST BOYUTTAKİ  h e y k e l  denen varlığa HAYRET ederler ve aslında GÖREMEZLER! Çünkü evrenleri MAHŞER gibi / Ayna gibi /  Resim gibi / Bilgisayar monitoru gibi 2 boyutludur.

Gölgeyi GÖSTEREN ışıktır. Işık varsa gölge vardır. Gölge, illa ki iki boyutludur! (Duvara da vursa, ayağa kalkmış değildir, o gölge yine kalınlıksız/derinliksizdir.)

Gölge fenomeni “EN UZUN=şafak ve gurub zamanı” ile en kısa=SALATI VUSTA! olmak üzere zamanın sıfır=180 açı derece ve 90 dik açı derecelerini belirler.

<> 89-Fecr/1: Andolsun Fecre

<> 89-Fecr/2: On geceye

<> 89-Fecr/3: Çifte ve teke

<> 89-Fecr/4: (her şeyi karanlığı ile) örttüğü an geceye

<> 89-Fecr/5: Bunlarda akıl sahibi için elbette birer yemin (değeri) vardır.

<> Bu ayetlerle bağlantısı var mı?

Bunlar KRİPTOLOJİK ayetler, bu geceye sığmaz. Derin semantik içeriyorlar. Bir yazmaya kalkarsam, konu Brezilya’da biter!

<> Anlıyorum, nasıl isterseniz

ON geceyi anlatmak (Aşr) herhalde on gece sürer. NEYİN ÇİFTİ ve TEK’i? On gece ile ÜÇ KARANLIK aynı GİBİDİR!

Bu gecelerden sadece ve sadece KADİR gecesini vermiştim. Diğerlerinden bazıları “HACC aylarının” ilk hilalleri! (Bunlar da dört ediyor) Ve bu HACC ayları (Haram aylar da deniyor) şaşıracaksınız: GEZGİNDİR! Evet, KADİR gecesi gibi, Ramazan gibi BELLİ değildir! Şaşırdınız değil mi?

<> Evet

O geceleri KOVALAMAK gerekir. Bu yıl Kış’a rastlar, ama üç yıl sonra yazın ortasına… Haram aylar böyledir! (Mesela Ramazan’ın Kadir gecesi gibi, Haram ayların da birer SANKİ kadir gecesi vardır. Ama sabit-stabil değildir, GEZGİNDİR. O günlerde yapılan HACC FARİZASI, KURBAN bayramına denktir.)

Konu çok uzun ve yoğun olduğundan başlamak istemedim.

<> Tevbe/37: Haram ayları (yerlerini) değiştirmek, küfürde bir artırmadır ki, onunla inkar edenler saptırılır. Onu bir yıl helal sayarlar, bir yıl haramlaştırırlar ki, Allah’ın yasakladığının sayısını denkleştirip Allah’ın haram kıldığını helalleştirsinler. Amellerinin kötülüğü kendilerine süslü gösterilmiştir. Allah, küfre batan bir topluluğu iyiye ve güzele kılavuzlamaz.

Tebrikler, bunu anlatıyordum ben de! :))) Diyanet takvim yapamaz, yaparsa KÜFÜRDÜR! Sizler bana hep HARAM AYLARI sordunuz. Ben hep KAÇTIM! Fark ettiniz mi?

<> Evet

Yanıtlamaktan köşe bucak kaçtım! Sizlere sadece, “Ard arda gelmez, yıl içine serpişmektedir” falan diye ipucu verip konuyu ayrıntılamaktan kaçındım. ON günlerden biri de İTİKÂF ayetidir.

VİTİR de her gece olan -siz kılarsanız olabilen- bir İTİKAFTIR! Vitir’inizi kılmadan önce “Eşlerinizle birlikte olabilirsiniz”.

Vitir >>> SALATI VUSTA’nın 12 saat çıkarıldığında GECEYE düşen VUSTA’sıdır.

Gündüze VASAT (vusta), geceye de VETİRE (vitr) denmektedir. İkisi de VASATtır (Orta direktir) şu farkla ki, biri GÖLGE VERİR (en kısa gölge), diğeri gecenin “BİR YERİNDE” olduğundan GÖLGE VERMEZ!

Mesela salatı vusta zamanı gündüz 12.15 ise, geceleyin de 00.15 (veya 24.15)den itibaren başlar. Şahitler (meşhut) indiğinde biter!

Bir kaç soru soracağım: Şu anda TÜRKİYE’de saat kaç?

<> 00:11

Tamam, işte sizlerin VİTİR’i vasatlanmış/başlamış.

Hans von Aiberg, 17/09/2003 (189/04)

Not-1: <> ile başlayan satırlar sayın Aiberge ait değildir, sohbet/chat esnasında onunla konuşan diğer kişilere aittir. [] ile başlayan satırlar ve [  ] arasındaki kesimler yine sayın Aiberg’e ait değildir, sohbete sonradan eklenmiştir.

Not-2: Eski sohbetlerde işlenen bazı gündem konularının yıllar sonra değişmiş olabileceği ihtimalini gözönünde bulundurmak gerekebilir. Sohbeti okurken karşılaşacağınız her türlü sorunu/hatayı vb. info@aiberg.com adresine bildirebilirsiniz.


önceki bölümü oku | 189 anasayfasına dön | sonraki bölümü oku

189-04-golge

Bunları da sevebilirsiniz

Yorumlar