Dabbet kelimesinin anlamları – Yapay zeka – İnsanı bilgisayardan ayıran özellik

<> Slm dr

<> Hoşgeldiniz hocam

Herkese slm&slm. Allah ilmimizi artırsın.

<> Dabbetül Arz’ın ne olduğunu açıklar mısınız? Yaşar Nuri şu anda kendince yorumlar türetmekte de hocam

 

Dabbet de 7 anlamlı, Tarık gibi diğerleri gibi. Bir çok anlamı var: Tümü de genetik üzerine dayalı.

<> Bu 7 anlamı açıklayın lütfen

7 anlam 7 gün eder.

<> Kısaca

Dinazor’dan falan söz etmiştim. (Jurassic Park’dan yıllarca önce yazmıştım.) Mikroçip-silisyum’dan söz etmiştim. (15 yıl önceydi)

Bir de hybrid deneme yaratığından söz etmiştim. (Bu ileride gerçekleşecek ve/veya geçmişte oldu.)

<> Evet bilgisayar olduğundan da bahsetmiştiniz

<> Evet ben hatırlıyorum bir tür androiddi. Hatta insanlık ondan 1999da msg aldı sanırım. Alınan sinyalin bir tür kendi kendini geliştiren bilgisayar olduğu iddia edilmişti.

1999 yılı sonu gen haritasının başlangıç yılıdır.

<> Şu amerikadaki insanları tv başında kilitleyen uzaydan alınan sinyalden bahsediyorum

Pardon sinyal mi geldi uzaydan? Genlerle oynamak demek, bütün nesli tükenmiş canlıların iyi ya da kötü dönüşü demektir.

<> 1999da hocam hatırlamıyor musunuz, çok konuşulmuştu. Neyse ben konuya girdim yine affedin.

<> Yaşar Nuri şu anda Kanal 7de Dabbetül Arz = Stephen Hawking’dir diyor :))

Dabbe biyomekanik robotlardır. Genetik oynamalarla elde edilmiş biyolojik mikroişlemcilere sahiptirler. İnsana çok yakındırlar, insan kadar olmasa da bilgi, güç ve beceri yönünden çok ilerlemişlerdir ve insani duygulara sahip değillerdir, sadece belki poker oynayamazlar.

Bence insanı diğer bütün canlılardan ve geliştirilmesi muhtemel her türlü biyomekanik androidden ayıracak en önemli özellik insanın poker oynayabilmesidir.

<> Peki insandan ayırt edilebilir mi bunlar ilk görüşte?

Evet, poker oynayan bilgisayar programları da var, ama demek istediğim o değil. Normal bir insan insani duygulardan soyulduğunda nasıl canavarlaşıyorsa o tür androidler de ipini kopardığı anda insanın başına bela olacaktır.

Ha, bunun temelinde bilgisayar yok mu? Var, ama yaklaşımlarımız farklı.

İçinde dabbe geçen bütün ayetlerde canlılardan söz ediliyor. Bu ayetteki dabbenin cansız olması izah edilemez. Bu nedenle biyomekanik olması gerek diyorum.

Bunları Avni Çetinkurt ile bir radyo programında konuşmuştuk. Bunlar Avni Çetinkurt’un aklında kalan cümlelerimmiş, öyle yazıyor.

Aynı bilgisayar kaotik simulasyonlar da (örneğin meteorolojik tahlil ve tahminler) yapar ve gerçeğine çok benzer. Bence biri ne anlama geliyorsa öteki de o anlama geliyor: İnsanın uzun sürede ve zahmetle yapabileceğini kısa surede yapmak.

Bu açıdan bakılınca bence bilgisayarla şehirler arası otobüs arasında, işlev alanları dışında, bir fark yok. O konuda önemli olan bilgisayar değil o bilgisayarı yapan ve programlayan mühendisler programcılar ve ona neleri sayacağını söyleyen insandır.

Benim spekülasyonumda karar verebilen, yıkıcı güce sahip ve bir şekilde serbest kalmış insansılar var. Son söz yine o yazıdaki son söz: O ortaya çıkıncaya kadar keyfiyeti ve mahiyeti hep spekülasyon olarak kalacak ve kimsenin görüşü diğerinden daha iyi olmayacaktır.

Benim spekülasyonumda karar verebilen, yıkıcı güce sahip ve bir şekilde serbest kalmış insansılar var. Son söz yine o yazıdaki son söz: O ortaya çıkıncaya kadar keyfiyeti ve mahiyeti hep spekülasyon olarak kalacak ve kimsenin görüşü diğerinden daha iyi olmayacaktır.

Bunlar, Radyo Fener’de, Avni ile söyleşmemdeki cümleler.

-devam edecek-

Hans von Aiberg, 17/10/2001 (010/01)

Not-1: <> ile başlayan satırlar sayın Aiberge ait değildir, sohbet/chat esnasında onunla konuşan diğer kişilere aittir. [] ile başlayan satırlar ve [  ] arasındaki kesimler yine sayın Aiberg’e ait değildir, sohbete sonradan eklenmiştir.

Not-2: Eski sohbetlerde işlenen bazı gündem konularının yıllar sonra değişmiş olabileceği ihtimalini gözönünde bulundurmak gerekebilir. Sohbeti okurken karşılaşacağınız her türlü sorunu/hatayı vb. info@aiberg.com adresine bildirebilirsiniz.


önceki CHAT’i (009) oku | 010 anasayfasına dön | sonraki bölümü oku

010-01-yapay-zeka

Bunları da sevebilirsiniz

Yorumlar