Yetimlerin başını okşamak – Maun suresi

<> Klavuzu hadis olanın burnu shit’den kurtulmaz.

[Candaş] ömürsün. 😉 Moralim o kadar bozuktu ki ilk sana güldüm. 🙂

<> Buna çok sevindim kaptanım

Evet sabahtan beri ilk gülümsememdi. (Pardon küçük çocukları sevdiğimde de gülümsemiştim, ikinci gülümsemem.) Allah da sizlerin yüzlerini kendi yüzüne çevirerek ebediyen güldürsün.

<> amin

Yetimin başını okşayın, ALLAHAŞKINA okşayın, illa ki yetimler yurdunda değil onlar. Onların babaları annelerinden ayrılmıştır. Allah bize “Yetimin başını okşayın” buyururken dikkat ediniz ki “Amca, dayı veya eloğlu gibi değil”. Yetim >>> adı üzerinde BABASIZ demek. O halde  B A B A  olun. (Elbette hiç belli etmeyerek.) (Yurdumda bu söz üzerine kan davası çıkar, -aman dikkat-.)

Eğer BABA olamazsanız, hiç değilse Maun suresindeki AKBABA olmayın, itip kakmayın. “Gidin buradan, uyuyamıyorum! Defolun piçler(!)”…

Hor görmeyin yetimi. Yetimin bir başka tanımı (ayet meali) daha var. Annesi babası var fakat yetim! Yani eğitim öksüzü, yoksulluk öksüzü. On kardeşin içinde yapayalnız bir öksüz. BABA olun öksüze, anne olun öksüze. Aksi halde akbaba olursunuz ve de duyarsız ÖKÜZ gibi…

<> 107-Maun/1-2: E raeytellezi yükezzibü bid dinFe zalikellezi yedu’ul yetim

Öksüz kimdir? Adem-Havva ÖKSÜZ müdür? Hayır, ALLAH onların anne babası olduktan başka ayrıca tek CAN’dan ayrılarak üç olan ilk insan birbirinin de anne babası gibidir. Yani öksüz değildi Adem-Havva. Ama 33 yaşında bir çocuktu ilk insan. Çocuk olduğu için YETİM/ÖKSÜZDÜ. (Safiyullahlık payesi)

İsa öksüz müydü? Evet babadan öksüzdü. Adem gibi şanslı değildi.

Bir çocuğun rüştünü (ergenliğini ve erginliğini) henüz kanıtlamamış olması demek, onun WALİ ve WELİY’si olanların onun servetini kullanması demek değildir. (Tüyü bitmemiş yetim hakkı.) Anne baba kazada ölmüşler, ele güne ayıp olmasın diye birincil akrabalar (amca-dayı-teyze-hala ve eşleri olan yengeler) tutup ite-kaka sahip çıkıyorlar. “Zıkkım ye!” diyerek.

Efendimiz ÖKSÜZDÜ. Annesinden emmedi bile, tanıyacak kadar görmedi bile. Babası derseniz daha o doğmadan ölmüştü. (AbdulLAT’ın intihar ettiğine dair/ilişkin bazı sağlam veriler var.) Dede, amca vb. geçin bunları. EBİ LEHEB amcasıydı ve eşi de yengesiydi.

<> Nisa/2: Allah’tan korkun da yetimlere mallarını verin, murdarı temiz ile, haramı helal ile değişmeyin; onların mallarını kendi mallarınıza katıp yemeyin, çünkü o, büyük bir günahtır.

Bakın ayete YETİMİ  t e p m e k  nasıl bir karşılık bulacaktır?

Efendimize baktı Ebi Leheb -sağolsun mu diyelim-. Yengesi ise efendimizin babasına ait olan hurmalardan bir tane bile koklatmadı.

Şahidin gözleri gördü/oradaydım.

Diğer amcası Ebi Cehil de yeğenine sahip çıktı. 10 ila 15 yaşları arasında ağır işçi olarak çalıştırdı. Herşey AbbulLAT’ın WELAYETİ içindi.

Sadece Ali ss’nin babası ve kendi dedesi karşılıksız olarak ona baktılar. Ebu Talib ve Ebu Muttalib’den söz ediyorum. Ama yine de yeğenleri olan “zengin” efendimizin, zengin fakat küçük efendimizin suyunu sıkıp durdular.

Bugün babası boşanmış iki; annesi ölmüş bir çocuğu severken NELER HİSSETTİĞİMİ bilesiniz diye bunları yazdım. O el yetimlerin başını okşadı, ama bu DEVRE kapanması gibiydi. Ben bunları HİSSETTİM. Yoksa kendi öksüzlüğümü falan aklıma getirmedim -bencil değilim asla-.

Biliyorsunuz ki benim de efendimizden hiçbir farkım yok (öksüzlük bağlamında), ama ben efendimizin BAŞINI okşadım BUGÜN.

Bilesiniz benimle empati kardeşi olasınız diye yazıyorum.

Ben yine kaptırdım unuttum. (Çok yoğun duygularla yaşarım 24 saat.) Nerede kalmıştık?

Hans von Aiberg, 01/06/2004 (236/02)

Not-1: <> ile başlayan satırlar sayın Aiberge ait değildir, sohbet/chat esnasında onunla konuşan diğer kişilere aittir. [] ile başlayan satırlar ve [  ] arasındaki kesimler yine sayın Aiberg’e ait değildir, sohbete sonradan eklenmiştir.

Not-2: Eski sohbetlerde işlenen bazı gündem konularının yıllar sonra değişmiş olabileceği ihtimalini gözönünde bulundurmak gerekebilir. Sohbeti okurken karşılaşacağınız her türlü sorunu/hatayı vb. info@aiberg.com adresine bildirebilirsiniz.


önceki bölümü oku | 236 anasayfasına dön | sonraki bölümü oku

236-02-yetim

Bunları da sevebilirsiniz

Yorumlar