Ayetlerin gerçek sırası – Veda suresi

<f> 9-Tevbe/128: Andolsun size içinizden öyle bir peygamber geldi ki, gayet izzetli ve şereflidir. Sıkıntıya düşmeniz ona çok ağır gelir üstünüze titrer, müminlere gayet merhametli ve şefkatlidir.

<> 9-Tevbe/129: Eğer aldırmazlarsa onlara de ki: Bana Allah yeter. O’ndan başka ilah yoktur. Ben O’na dayanmaktayım ve O, o büyük Arş’ın Rabbidir.

RAHİM ve RAUF ([F] Allah’ın iki adını zikrediyor) Tevbe suresinin meşhuuuuuur polemikli SON İKİ AYETİ (veya sonraki ayetin -iniş sırasında 112) başı. Bunu önceden yazmıştım. (Son  N A S R  + Maide içindeki bir pasaj). Maide 111 değil mi? 111. sure değil mi?

<> NASR

<> 3 – Leş, kan, domuz eti, Allah’tan başkasının adı anılarak kesilen; boğulmuş, vurulmuş, yukardan düşmüş, boynuzlanmış, canavar yırtmış olup da canlı iken kesmedikleriniz; dikili taşlar (putlar) üzerine boğazlanan hayvanlar ve fal oklarıyla kısmet (şans) aramanız size haram kılındı. Bunların hepsi doğru yoldan çıkmaktır. Bugün kafirler, dininize karşı ümitsizliğe düşmüşlerdir. Onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün dininizi kemale erdirdim, size nimetimi tamamladım. Size din olarak İslamı beğendim. Kim açlıktan daralır, günaha istekle yönelmeden bunlardan yemek zorunda kalırsa, ona günah yoktur. Çünkü Allah bağışlayan, merhamet edendir.

<> 110-Nasr/1: Allah’ın yardımı ve fetih geldiğinde,

<> 110-Nasr/2: insanları bölük, bölük Allah’ın dinine girerlerken gördüğünde.

<> 110-Nasr/3: “artık Rabbini hamd ile tesbih et ve bağışlamasını dile! Muhakkak ki, O, çok bağışlayandır!

(İniş sırasında Maide 111, Nasr 114 değil mi?)

<> Evet 114 NASR

113 hangisi? (İniş sırasına göre.)

<> 113 = Tevbe

<> iniş sırasını bilmiyoruz ki tam olarak

Son iki ayeti ekleyelim NASR’ın başına. (Hatırlamak için)

<> Fetih

(Fetih=Nasr; Kıtal=Muhammed gibi.)

<> 9-Tevbe/128: Yemin olsun, içinizden size onurlu bir resul gelmiştir. Sizi rahatsız eden şey onu da üzer. Çok düşkündür size. Müminlere ise daha şefkatli, daha merhametlidir.

<> 9-Tevbe/129: Yüz çevirirlerse de ki: Allah bana yeter. O’ndan başka ilah yoktur. Ben sadece O’na güvenip dayanırım. O yüce Arş’ın sahibidir.

Bu iki ayete NASR’ın tamamını ekleyiniz. Ve buna: “Bugün kafirler, dininize karşı ümitsizliğe düşmüşlerdir. Onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün dininizi kemale erdirdim, size nimetimi tamamladım. Size din olarak İslamı beğendim“.

<> 9-Tevbe/128: Andolsun ki, size kendinizden gayet izzetli bir peygamber geldi; zorlanmanız ona ağır geliyor, üstünüze çokça titriyor; mü’minlere karşı çok şefkatli, çok merhametlidir.

<> 9-Tevbe/129: Eğer aldırmazlarsa de ki: “Bana Allah yeter! O’ndan başka ilah yoktur! Ben O’na dayanmaktayım ve O, o büyük Arş’ın sahibidir!”

<> 110-Nasr/1: Allah’ın yardımı ve fetih geldiğinde,

<> 110-Nasr/2: insanları bölük, bölük Allah’ın dinine girerlerken gördüğünde.

<> 110-Nasr/3: “artık Rabbini hamd ile tesbih et ve bağışlamasını dile! Muhakkak ki, O, çok bağışlayandır!

<> Maide/3: Bugün kafirler, sizin dininizden (onu yok etmekten) ümit kesmişlerdir. Artık onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün size dininizi ikmal ettim, üzerinize nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslam’ı beğendim.

Şimdi bu sureyi baştan toplayıp yazınız. Çünkü bu surenin gerçek adı (Hitam veya VEDA suresidir).

<> Veda(Hitam)/1: Andolsun ki, size kendinizden gayet izzetli bir peygamber geldi; zorlanmanız ona ağır geliyor, üstünüze çokça titriyor; mü’minlere karşı çok şefkatli, çok merhametlidir.

<> Veda(Hitam)/2: Eğer aldırmazlarsa de ki: “Bana Allah yeter! O’ndan başka ilah yoktur! Ben O’na dayanmaktayım ve O, o büyük Arş’ın sahibidir!”

<> Veda(Hitam)/3: Allah’ın yardımı ve fetih geldiğinde,

<> Veda(Hitam)/4: insanları bölük, bölük Allah’ın dinine girerlerken gördüğünde.

<> Veda(Hitam)/5: “artık Rabbini hamd ile tesbih et ve bağışlamasını dile! Muhakkak ki, O, çok bağışlayandır!

<> Veda(Hitam)/6: Bugün kafirler, sizin dininizden (onu yok etmekten) ümit kesmişlerdir. Artık onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün size dininizi ikmal ettim, üzerinize nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslam’ı beğendim.

 

ELVEDA suresi 6 ayettir. İlk ikisi Tevbe’nin son iki ayeti. Üçü Nasr. Sonuncusu ise: “Bugün kafirler, dininize karşı ümitsizliğe düşmüşlerdir. Onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün dininizi kemale erdirdim, size nimetimi tamamladım. Size din olarak İslamı beğendim”.

Bunun Arapçasını yazınız ltf. (sonuncunun)

<> elyevme yeissellezıne keferu min dıniküm fe la tahşevhüm vahşevn* elyevme ekmeltü leküm dıneküm ve etmentü aleyküm nı’metı ve radıytü lekümül islame dına

“elyevme yeissellezıne keferu min dıniküm fe la tahşevhüm vahşevn* elyevme ekmeltü leküm dıneküm ve etmentü aleyküm nı’metı ve radıytü lekümül islame dına.”

“elyevme yeissellezıne keferu min dıniküm fe la tahşevhüm vahşevn* elyevme ekmeltü leküm dıneküm ve etmentü aleyküm nı’metı ve radıytü lekümül islame dına.”

Bugün ehli kitab kafirler dininizden ümidi kesmişlerdir. (İslam bu kafirlere dahildir)

Hans von Aiberg, 01/08/2004 (239/02)

Not-1: <> ile başlayan satırlar sayın Aiberge ait değildir, sohbet/chat esnasında onunla konuşan diğer kişilere aittir. [] ile başlayan satırlar ve [  ] arasındaki kesimler yine sayın Aiberg’e ait değildir, sohbete sonradan eklenmiştir.

Not-2: Eski sohbetlerde işlenen bazı gündem konularının yıllar sonra değişmiş olabileceği ihtimalini gözönünde bulundurmak gerekebilir. Sohbeti okurken karşılaşacağınız her türlü sorunu/hatayı vb. info@aiberg.com adresine bildirebilirsiniz.


önceki bölümü oku | 239 anasayfasına dön | sonraki bölümü oku

239-02-veda-suresi

Bunları da sevebilirsiniz

Yorumlar