Abdest – Teyemmüm – Namaz – Tesettür – Tesettür faciası

<> slm slm kaptan, hoş geldiniz

selam hoşbuluştuk selam.

Nefes nefese geldim vallahi. (Bir saatimiz de kaynadı mecburen-mecburiyetten.)

<> dinleniniz efendim size çay ikram edebilsek keşke…

Çay burada (PX) sadece ceylon black var. İçilmeyecek bir çay. 🙁 Bar kısmı da var, envai türlü içki var. Belki bugün biraz cin-tonik içerim (garanti edemem). Yoksa haram mı?

<> 🙂 yarasın

17 milyon Afganlı müslüman uyuşturucu çekiyor, o haram değil “İmanı kuvvetlendiriyormuş“. Asıl o yarasın. Hasan Sabbah’ın esrarkeş dervişleri… Envaisini içer ama, ağzına bir damla şarap koymaz. Şarap ve domuz aynı haramdır(!) der, Afganlı canım müslüman ardeşim… (kardeşim diyemedim.)

<> Assasians (suikastçiler)= hassansabbah

Evet, haşhaşinler. Bugünkü çürük toplumun temelini atanlar.

<> 2 gündür arkadaşa içkinin haram olmadığını ama “uzak durmak” gerektiğini anlatmaya çalışıyorum ben de

Canım [candaşım], içki-bar’daki english pub’dan size yazıyorum şu anda. Bir masa, bir lap top ve tam arkamda telefon hattı, keyfim keyf. :))) Belki içerim.

<> Müzik var mı?

Derinden nostalji müzikler var.

<> :)) ooh

Şu anda Petula Clark’ın “Down Town” çalıyor. Öyle derinden ve hafif ki, asla rahatsızlık yok. Amerikalı işini biliyor, helal olsun.

<> Mümkün olsa size “take my breath away” çalardım.

O şarkıyı şimdi Jessica Simpson söylüyor, çok güzel yorumlamış, ama bizimki (Berlin) bambaşka… Simpson’un çooook güzel sesi var. Akademi Türkiye’ye gelse kesin birinci olur. Veya popstar yarışmalarına… 😉

Derken virabismillah. Konu/soru? Arz ederim başkanım.

<> Abdest ile ilgili ayetlerin analizini yapabilir miyiz? Örneğin ayette boy abdesti gerektiren; eşlerinizle birlikte olduktan sonra ve tuvaletten geldiyseniz koşulu verilmiş, o halde boy abdesti gerekiyorsa tuvalet sonrası da alınmalı değil mi? Ya da burada da bilinen abdest mi vardır?

Birincisi boy abdesti.

İkincisi de namaz abdesti. (Unutmayalım diye.)

Üçüncüsü de joker abdest. Mesela abdestli olup olmadığından kuşkulanırsan veya bozulup bozulmadığı zehabındaysan, teyemmüm yapabilirsin.

İlk ikisi ĞASL >> ıslanmak şartı, üçüncüsü ise >> Topraklanmak şartı içerir.

<> 5-Maide/6: Ey iman sahipleri! Namaza duracağınız zaman yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın; başlarınızı meshedin ve topuklara kadar ayaklarınızı meshedin. Eğer cünüp iseniz iyice temizlenin. Hasta yahut yolculuk halinde iseniz yahut biriniz tuvaletten gelmişse yahut kadınlara dokunmuş da su bulamamışsanız temiz bir toprakla teyemmüm edin: yüzlerinizi ve ellerinizi ondan meshedin. Allah size zorluk çıkarmak istemiyor. Ancak sizi temizlemek ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak istiyor ki şükredebilesiniz.

Evet YÜZ, eller dirsekler…

Başa meshetmek ise şu: Çok önemli; başınızda bir şey varsa (erkekler için) mesh edebilirsiniz, bayanlar için söylüyorum: SAÇLAR üzerine mesh yapılabilidiği gibi (eşarp zaten yok) ayrıca boy abdestinde saçlara da mesh yapabilirsiniz.

Bunu biraz açalım:

Kur’an Nur 31. ayette hanımlara saçlarını neredeyse göğüslerine kadar uzatmalarını söyler. Bu uzunluk üzerine ister topuz, atkuyruğu vb. yapılır ya da örülebilir, saça türlü şekil verilebilir. (Saç kadınlara bir armağandır.)

Nur 30 ve 31 ikisi birden analiz edildiğinde, erkeklerden saçın ÇALINDIĞINI ve kadınlara aktarıldığını görürüz. Tuhaf ama bu dosdoğru.

Buna karşın kadınların da bir erkek tarafı vardır ki bundan şiddetle kaçınırlar: “Tüyler……” Yani kadının kendi bedenindeki tüye karşı inanılmaz bir tepkisi vardır. Ama erkeğin sakalına mesela düşkünlüğü vardır. Herkes deplasmanda kendinde olmayanı aramaktadır. Kural böyle…

Neyse abdeste dönelim: Bir kadın saçına BİÇİM verirse (örgü, kuyruk, topuz) boy abdestinde başını MESHEDEBİLİR, ama bu durum devamlı kullanılamaz. Mesela bir günde aynı abdestle üç vakit namaz kılınabilir. Ama ikinci güne taşmaz bu…

Hanif tevilimizde kadınlara da bu müjde var: Allah saçlarını uzatmayı emrediyor, o halde kolaylık da gösteriyor ve meshedebiliyorsunuz.

Bu konulara kasden girmiyorum, ama bir süre sonra elbette bunları iyice -elbette Kur’an’dan-

Çünkü çoğu candaşımızın kadın ahalisi (anne, eş, kızkardeş vb.) şu anda kapalı. Bu bir demokrasi ve (islam bahane) MODA’dır; üniformadır veya folklor giyimidir veya taşralı tiplemesidir…

Bunlar birer kınama değil, ama geleceğe geçiş döneminde şiddetle sayıları azalacaktır.

(Ninemiz okuma yazma bilmez, annemiz ise ilkokul mezunudur, kızları üniversite mezunudur ve bunların torunları da işkadını, mucide ve muallimedir.)

Bu bilgi sürecidir. Şu anda taşralılığı veya aşiretliliği yaşayan bir dönemdeyiz.

Bunlardan 2 kuşak sonra sadece inatçı rahibeler kalacak. (Gelecekte AB içinde Rahibe kıyafeti müslüman kadın yurttaşlara da giydirilecektir.) Yani böylece tüm hristiyan ve müslüman mü’minelerimiz karaçarşaf giyecekler ve/veya rahibe giysisi…

Tek tip kadın olacak Jana’nın döneminde, müslüman veya hristiyan aynı giyinecekler; hanımlardan (süfyaniler)…

Tuhafsadınız mı?

<> Hrislam ya da hırrrrrislam

Chrislam değil ama tesettüre “Rahibe”lik modası gelecek. Böylece bizim kızlarımız da (elbette süfyaniler Sophia’lar) avrupa modasını benimsemiş olacaklar. Sadece Süfyanilerden söz ediyorum. Yoksa diğerleri şu anda canandaşlar nasıllarsa öyle olacaklar…

Ve gelelim Abdest ile ilgili sorularınıza, bekliyorum.

<> Tek teyemmüm ile 3 vakit kılınamıyor değil mi?

<> Teyemmüm su varken de alınır mı? İlk olarak su ile mi alınacak?

İslamda her şey çift. Önce suyla sonra toprakla teyemmüm alın ÇİFTE abdest ile geziniz. İbrahim atamız, daha oğlu bebek İsmail topuğunu vurup da zemzem’i fışkırtmamışken, çaresizlikten toprak ile abdest aldı. Çünkü abdest konseptini koyan kendisi idi, su olmayınca teyemmüm ile yaşadı.

Oğlu İsmail doğunca, susuzluktan tepinince, zemzem oradan fışkırıverdi. O andan itibaren İbrahim atamız çift abdestli gezmeye başladı.

Şahidin gözleri gördü, ben oradaydım…

Biri zemzem ile, diğeri ise kum ile… Hanif bu ikisini aynı anda yapsın.

<> ok su ok teyemmüm

Evet. Su olmazsa teyemmüm al diye bir şart yok. Mesela ben ÜÇÜ birden dersem ne zararı var? Keyf benim değil mi? Denize dalarım (boy abdesti) veya duş altında boy abdesti alırım, üzerine de namaz abdesti, üzerine de teyemmüm, keyf benim değil mi? 😉 ÜÇ abdestle niye gezmeyeyim? Bunu yasaklayan bir ayet var mı?

<> “ve eydiyeküm ila el merafiqi ve emsehu bi ruüsiküm” bu bölümü irdeleyebilir misiniz?

<> “yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi ve başlarınıza mesh edib her iki topuğa kadar ayaklarınızı yıkayın”

Ayeti okudum:

Biz PERÇEMLERİMİZDEN ve TOPUKLARIMIZDAN tutuklanacağız. Tutuklanmamak için… bilmem anlatabildim mi?

Başı mesh ve ayakları topuğa kadar bu DİKME, yatay olarak da dirseklere kadar iki el ve yüz. (Yüz ve başın meshi beraberdir.) OK? (Ayetin derinine girdim bu çıktı.)

<> ok

<> Çorap üzerinden mesh olur mu?

Evet baş gibi ayak da özellikle kışın şartlarında mesh olur. Ama hanımlar başörtüsü takıyorlarsa onun üzerine olmaz. Çünkü Nur 31. ayette başörtüsü değil saç kelimesi var.

Hans von Aiberg, 27/05/2004 (233/01)

Not-1: <> ile başlayan satırlar sayın Aiberge ait değildir, sohbet/chat esnasında onunla konuşan diğer kişilere aittir. [] ile başlayan satırlar ve [  ] arasındaki kesimler yine sayın Aiberg’e ait değildir, sohbete sonradan eklenmiştir.

Not-2: Eski sohbetlerde işlenen bazı gündem konularının yıllar sonra değişmiş olabileceği ihtimalini gözönünde bulundurmak gerekebilir. Sohbeti okurken karşılaşacağınız her türlü sorunu/hatayı vb. info@aiberg.com adresine bildirebilirsiniz.


önceki CHAT’i (232) oku | 233 anasayfasına dön | sonraki bölümü oku

233-01-abdest

Bunları da sevebilirsiniz

Yorumlar